# | Malzeme | Miktar |
---|---|---|
1 | Sofra Tuzu | 1 Tutam |
2 | Su | 1 Su Bardağı |
3 | Nar Ekşisi | 5 Tatlı Kaşığı |
4 | Elma | 1 Adet |
5 | Badem | 150 Gram |
6 | Dana Kuşbaşılık | 300 Gram |
7 | Çiçek Balı | 2 Tatlı Kaşığı |
8 | Buğday Nişastası | 1 Tatlı Kaşığı |
9 | Kuru Kayısı | 150 Gram |
10 | Kuzu Kıyma | 100 Gram |
11 | Gül Suyu | 1 Kahve Fincanı |
12 | Misk Otu | 1 Tutam |
13 | Kuru Erik | 150 Gram |
Öncelikle, bir kase içerisinde, 1 bardak ılık su, 2 kaşık bal ve 5 kaşık nar ekşisi iyice eriyinceye kadar karıştırılarak nar ekşili bal hazırlanır. Et yıkanarak tencereye konulur. Kapağı kapalı olarak, kısık ateşte suyunu ve yağını salması beklenir. Suyunu saldıktan sonra, tencerenin kapağı açılır ve kendi yağında hafifçe kavrulur. Kavrulan ete, hazırlanan tatlı-eksi karışım ve bir miktar tuz eklenir. Kapağı kapatılır, kısık ateşte 35 – 40 dakika kadar pişirilir. Suyunu çekerse, göz kararı su ilave edilebilir. Kıymaya tuz eklenerek yoğrulur ve küçük küçük köfteler hazırlanır.
Bademler sıcak suya konulur ve 15 dakika bekletildikten sonra kabukları soyularak ikiye ayrılır. Kuru erikler de çekirdekleri ayıklandıktan sonra ikiye bölünür. Etler yumuşamaya başlayınca, tencereye önce köfteler ve bademler, 15 dakika sonra da kayısı ve erikler eklenir. Tuzu kontrol edilir ve 20 – 25 dakika kadar ağır ağır pişirilir. Kayısılar yumuşayınca elmalar soyulur ve yarım ay biçiminde, orta kalınlıkta doğranarak yemeğe katılır. Kapağı kapalı olarak, çok hafif ateşte, arada bir suyu kontrol edilerek ve etler ile meyveler yumuşacık olana dek yaklaşık 20 dakika daha pişirilmeye devam edilir.
Ateşten almadan önce, yemeğin suyunu koyulaştırmak için bir tatlı kasığı nişasta, biraz gül suyu ile eritilerek tencereye dökülür. Bir taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Toplu iğne başı kadar bir misk parçası, geri kalan gül suyunda eritilir ve yemeğe katılır. Meyveleri zedelememeye dikkat ederek karıştırılır ve servis tabağına alınır. Afiyet Olsun
Kalori | 458.96 | % Günlük Değer ** |
---|---|---|
Toplam Yağ | 22.91 g | 35% |
Katı Yağ | 0.9 g | 5% |
Sodyum | 261.08 mg | 11% |
Toplam Karbonhidrat | 55.26 g | 18% |
Diyet Lifi | 7.14 mg | 24% |
Protein | 24.34 g | 49% |
Kalsiyum | 122.57 mg | 12% |
Demir | 2.77 mg | 15% |
Potasyum | 372.39 mg | 11% |
A Vitamini | 298.06 IU | 6% |
B3 Vitamini | 776.7 mg | 3884% |
B6 Vitamini | 0.06 mg | 3% |
E Vitamini | 0.16 mg | 1% |
K Vitamini | 17.85 µg | 0% |