# | Malzeme | Miktar |
---|---|---|
1 | Toz Şeker | 1.5 Su Bardağı |
2 | Su | 1 Su Bardağı |
3 | Tereyağ | 0.125 Kilogram |
4 | Koyun Sütü | 1 Su Bardağı |
5 | Dolmalık Fıstık | 3 Çorba Kaşığı |
6 | Toz İrmik | 1.5 Su Bardağı |
Büyük bir tencerede 125 gr. tereyağı eritin. 3 çorba kaşığı dolmalık fıstığı tereyağında pempeleşinceye kadar kavurun. Fıstıklar kavrulduktan sonra,1,5 su bardağı irmiği ilave edip, yaklaşık 15 dakika kadar rengi değişene kadar kavurun.
Diğer tarafta, derin bir kapta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su ve 1,5 su bardağı toz şekeri çırpıcı ile şekerler eriyinceye kadar karıştırın. Bu karışımı, tereyağında kavrulmuş olan irmiğin üzerine hızlıca dökün. Bu esnada irmik çok sıcak ve döktüğünüz sıvı karışım da soğuk olduğundan, sıçramalar oluşabilecektir, elinizi yakmamak için dikkatli olun. Tencerede sulu bir karışım oluşacaktır. Birkaç kez karıştırdıktan sonra, artık bir daha karıştırmamak üzere tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, yaklaşık 30 dakika pişirin. En son ocağın altını kapatırken, üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker serpiştirin karıştırmayın. Bu işlem irmik helvasının üfül üfül ayrılmasını sağlar. Üzerine havlu kağıt koyarak, en az 15 dakika demlenmesini sağlayın. Demlendikten sonra, geniş, 3 uçlu bir çatal kullanarak helvayı karıştırın. Arzu ederseniz dekoratif kapları kalıp olarak kullanarak servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun....
Kalori | 267.55 | % Günlük Değer ** |
---|---|---|
Toplam Yağ | 7.32 g | 11% |
Katı Yağ | 3.57 g | 18% |
Kolestrol | 11.04 mg | 4% |
Sodyum | 54.97 mg | 2% |
Toplam Karbonhidrat | 46.62 g | 16% |
Protein | 4.39 g | 9% |
Kalsiyum | 37.25 mg | 4% |
Demir | 0.13 mg | 1% |
Potasyum | 29.78 mg | 1% |
A Vitamini | 200.9 IU | 4% |
B6 Vitamini | 0.01 mg | 1% |
B12 Vitamini | 0.1 µg | 0% |
E Vitamini | 0.17 mg | 1% |