COOK Buzdolabı Poşeti - COOK Tüketici Ürünleri
KurumsalOnline Alışveriş

Seyahatte,
Piknikte,
Evde...

Seyahatte,
Piknikte,
Evde...

Seyahatte,
Piknikte,
Evde...

COOK Buzdolabı Poşeti

Dondurulacak gıdalarınızın derin dondurucuda saklanması için ideal ve pratik bir çözüm olan buzdolabı poşeti; meyve, sebze ve kuru gıdaları ilk günkü tazeliğinde muhafaza etmenize yardımcı olur. Kilitsiz ve kilitli COOK buzdolabı poşetleri gıdalarınızı dış etkenlerden koruyarak bakteri üretmelerini engeller.

COOK Kilitli Buzdolabı Poşeti’nin ağız kısmında yer alan kilidi, poşet içerisine konulan gıdaların hava alışverişini keserek, gıdaların aromalarının ve kokularının birbirine karışmasını önler. Çocukların beslenme çantalarına konulacak gıdalar, bu poşette muhafaza edilerek, dış etken ve bakterilerden korunabilir.







Maksimum Saklama Süreleri
ÜRÜNLER BUZDOLABINDA DERİN DONDURUCUDA
Hazır Yemekler 2-3 gün 2-3 ay
Balık Yağlı / yağsız 1-2 gün 2-3 ay/3 ay
Et, Tavuk (Bütün ve Parçalı) 2-3 gün 3 ay
Salam, Jambon, Sosis 2-3 gün 3 ay
Sebze, Patates Ürünleri 2-3 gün 3 ay
Kıyma 1-2 gün 1 ay
Meyve, Meyve Konsantreleri 2-3 gün 3 ay
Dondurma (Çeşidine Göre) 4 saat 1-2 ay
Yufka, Ekmek 2-3 gün 2-3 ay
Yukarıdaki değerler AB standartlarından alınmıştır.

Genel olarak

Karanlık ve iyi havalandırılmış olduğu sürece bir kiler ya da ambar iyi birer saklama ürünleridir. Kuru ürünler en fazla %70 nem ve 15 – 20 C° sıcaklıkta saklanmalıdır. Genel dizilimi düzgün tutmak için ürün gruplarını bir arada tutmak ve onları bölmelerde düzenlemek gerekir. Örneğin pirinç ve makarnayı aynı bölmede tutun, konserve gıdaları başka bir bölmede tutun. Cam kavanozdaki gıdaları güneş ışığından korumak önemlidir. Daha yeni ürünlerin arkada ya da rafın altında tutulduğundan emin olun, böylece daha eski ürünler önce kullanılmış olur. Açılmış folyo ya da karton paketler tercihen birçok COOK® poşetinde hava geçirmeyecek şekilde saklanabilir.

 

Son kullanma tarihi

Şeker dışında bütün kuru ürünlerin dikkat etmeniz gereken bir son kullanma tarihi vardır. Son kullanma tarihi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ürün hakkındaki tüm bilgileri tek seferde görebilmek için COOK® poşetlerinin üzerindeki etiketleme alanını kullanın. Kolay görülebilir bu etiketleme alanının üzerine içindekileri, miktarı, saklama tarihini ve son kullanma tarihini yazabilirsiniz. Bunun için özel bir kaleme ihtiyacınız yok, tükenmez kalem kullanabilirsiniz. Paketin üzerindeki son kullanma tarihi bazen gıdanızın en iyi koşullara sahip olması için yeterli değildir. Eğer gıdaya küf ya da böcek bulaşmışsa o gıda hemen atılmalıdır. Sonrasında raf ya da çekmeceyi tümüyle temizlemeyi unutmayın. Aynısını paket genişlediğinde ya da kavanozun kapağı tamamen kapanmadığında da uygulayın. İçindekiler yenmemelidir.

 

Belli gıdalar için önemli bilgiler

Bir sonraki güveci yapacağınız zamana kadar muskat ya da defneyapraklarını nerede saklamalısınız? Doğranmamış baharatlar ya da kapalı baharat paketleri COOK® Kilitli Poşetlerine mükemmel biçimde sığacaktır; sadece her tür paketlenecek gıdayı poşetlere koyun, tükenmez kalemle etikete ismi yazın ve bir kutu ya da kapta saklayın.

Bisküvi ve kurabiyelerin nasıl sarılması gerektiğiyle ilgili farklılıklar vardır: Özellikle fındıklı olan gevrek bisküviler COOK® Alüminyum Folyo ‘ya sarıldığında gevrek ve lezzetli kalacaktır. Makaronlar ve diğer yumuşak kurabiyeler COOK® Streç Film’e sarıldığında kıvamını en iyi şekilde koruyacaktır. Günlük kullanılan ama buzdolabında saklanmayan gıdaların da iyi saklanması gerekmektedir. Örneğin, taze kesilmiş ekmek COOK® Buzdolabı Poşetlerinde saklandığında daha uzun süre taze kalır. Soğan ve sarımsak kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bunlar buzdolabının sebze çekmecesinde ya da COOK® Meyve ve Sebze Poşetlerinde saklanabilir. Un, mısır gevreği gibi gıdaların da kuru yerde saklanması oldukça önemlidir. Bizim ipucumuz: Küçük Kilitli Kapanabilir Poşetleri işlenmemiş tuz ile doldurun, ince iğneyle poşete delikler açın ve raftaki ya da dolaptaki bu tür gıdaların yanına koyun. Bu şekilde havadaki nemi alacaktır.

Genel olarak

İyi saklama alışverişe çıktığınız zaman başlar. Malzemeleri eve gelinceye kadar soğuk tutmalısınız. Sıcak havalarda hassas gıdaları taşımak için soğutma poşeti kullanılmalıdır. Buzdolabında, paketleme ve kaplama önemlidir. Uygun COOK® ürünlerini kullanarak yiyeceklerini kurumaktan ya da koku veya mikropların taşınmasından korur ve raf ömürlerini uzatırsınız. Gıdalar için saklama süresi ne kadar tazelikte saklamaya başladığınıza, saklama sıcaklığına ve nemine ve paketleme türüne göre değişir.

Buzdolabları

Soğuk hava yukarıdan geldiğinden ve buzdolabının en altındaki soğutulmayan bölümden sıcak hava yükseldiğinden buzdolabınızın farklı soğuklukta bölgeleri vardır. Bunlar farklı türdeki ürünleri saklamak için uygundur. Nerede saklarsanız saklayın, yiyecekler birbirine çok yakın paketlenmemelidir. Buzdolabınızın içindeki hava iyi sirküle olabilecek şekilde ve hava da yeterli soğuklukta olmalıdır. Yeni gıda arkada saklanmalıdır ve buzdolabının arka duvarıyla temas etmemelidir. Uygun COOK® ürünlerini kullanarak saklama yiyeceklerini kurumaktan ya da koku veya mikropların taşınmasından korur ve raf ömürlerini uzatırsınız. Böylece tüm gıdalar saklamadan önce iyice paketlenmiş olmalıdır. Statik, dinamik ya da faklı bölgelerle: Farklı buzdolaplarının farklı soğutma kapasiteleri vardır.

Geleneksel buzdolabları statik soğutma yapar. Bu şu demektir, bu soğuk bölgeler 0 C° ve yaklaşık 10 C° arasında hazırlanmıştır.

BÖLME SICAKLIK GIDA
En yüksek bölme 8 – 10 °C Dayanıklı gıda, pişmiş gıda (önce soğutun), açılmış paketler, peynir, tütsülenmiş gıda
Merkez Bölme Takribi 5 °C Yoğurt, krema, lor peyniri, krem peynir gibi günlük ürünler.
Cam bölme / sebze soğutucunun üstündeki bölme 0 – 2/3 °C Kolayca bozulabilen gıdalar, kıyma, soğuk et, biftek, balık gibi. Genelde balık, soğuk et, et ürünleri ve et gibi gıdaların üzeri kapatılmalıdır, böylece mikroorganizmalar üreyemez.
Kapı 7 – 10 °C Süt, içecekler, tereyağ, ketçap, yumurta, soslar.
Sebze Soğutucusu 5 – 8 °C Meyveler ve sebzeler. Düşük sıcaklığa duyarlı muz ve ananas gibi tropikal meyveler ve domates buzdolabında saklanmamalıdır.

Genel olarak

Mümkün olan en iyi soğutma zinciri ve hatta buz kristalleri oluşturmak gıdaları dondurmada önemlidir. Gıdalar COOK® poşetinde ne kadar hızlı dondurulursa o kadar iyidir. Çözdürdüğünüzdeki avantajları ise şu şekildedir: Gıdalar dayanıklılıklarını devam ettirir, ürün sadece az bir miktar nemini kaybeder ve hücrelerden sızan nem yeniden emilebilir. Çünkü gıdaların en temel bileşeni içinde tuz, protein, karbonhidrat vb. çözündüğü sudur. Dondururken önce hücreler arasındaki alandaki nem donar, daha hızlı olduğunda eşit miktarda buz kristali oluşur ve daha az hücre zarar görür.

Gıdalar küçük porsiyonlar halinde mümkün olduğunca düz ve hızlı bir şekilde dondurulmalıdır. COOK® ürünleri yiyeceklerin mükemmel bir şekilde dondurulması için en iyi koşulları yaratır. COOK® poşetlerinin gıda bilgileri ve tarihi ile etiketlemesi onların mükemmel şekilde dondurulabileceği anlamına gelir. En iyi sonuç için dondurucunuzun kapasitesini aşmayın. Ürününüzün kullanma kılavuzunda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

 

Et

Eti dondururken dondurulmuş etteki yağ içeriğinin çözdürüldüğünde hala oksijen ile tepkime vereceğini ve yeniden bakteri oluşturacağını bilmek önemlidir. Raf ömrü diğer unsurlarla arasındaki yağ içeriğine ve ne kadar küçük porsiyonlarda olduğuna bağlıdır. Şnitzel gibi etlerin ayrı porsiyonlarını çıkarmak için ayrı ayrı dondurulması gerekir. Pişmiş ya da çiğ sosis veya salam dilimler halinde ya da küp küp COOK® Buzdolabı Poşetlerinde mükemmel bir şekilde dondurulabilir. Ayrı porsiyonları sandviç ya da pişirme kâğıtları ile ayırmak iyi bir fikirdir. Daha sonra, kolayca kısa bir süre için çözdürülür ya da çorbaya, güvece veya pizzaya doğrudan dondurucudan eklenebilir. Tavuk ya da büyük parçalar halindeki etler pişirilmeden önce çözdürülmelidir.

 

Balık

Balık için: Daha ince oldukça COOK® Buzdolabı Poşeti içinde daha iyi dondurulabilir. Balık dondurulmadan önce filetolanmalı, temizlenmeli ve yemeye hazır olmalıdır. Taze balık eğer dondurulmadan önce buzlu suya batırılırsa, streç filme sarılırsa ve sonrasında COOK® Buzdolabı Poşetinde dondurulursa dondurucuda daha uzun süre taze kalır. Tütsülenmiş balık dondurulmk için idealdir: basitçe poşetten çıkartın ve oda sıcaklığında çözdürün.

 

Sebzeler

Sebzelerin türü ve hasat zamanı taze sebzelerin ne zaman dondurulacağı için önemlidir. Hasattan COOK® Buzdolabı Poşeti ‘ne kadarki süre çok uzun olmamalıdır. Dondurmadan önce haşlamak ya da haşlamamak? Kaynayan suya kısa bir süre tutmak ve sonrasında soğuk suya daldırma sebzelerin rengini, tadını ve kalitesini etkileyebilir. Daha sonra pişirme zamanı kısalacağından tarifte verilen pişirme süresi yeniden ayarlanmalıdır. Bu aynı zamanda COOK® Kilitli Poşette dondurduğunuz taze otların (sapsız) pişirilmesinde zaman kazandırır. Kolayca pişirmek için dondurulmuş otları birlikte ovalayın ve COOK® poşetinden doğrudan çıkartarak kullanın.

 

Meyveler

İyi meyveler dondurucuda mutludur. Örneğin, elmaların ve armutların dilimlenmiş halde mükemmel bir şekilde dondurulabileceğini biliyor muydunuz? Buzdolabı Poşetinde dondurmadan önce kısa bir süre onları haşlayın ve dondurduğunuzda yüzeyinin buz tutmaması için kurulayabilirsiniz. Sonra basitçe onları Buzdolabı Poşetinden çıkartın ve ihtiyacınız olduğunda komposto, puding ya da sos yapmak için donuk halde kullanın.

 

Pişirilmiş ürünler

Tatlı ya da ekşi, dilimlenmiş ya da bütün: Pişirilmiş ürünleri dondururken ve çözdürürken düşünülmesi gereken birkaç şey vardır. Kremalı pastalar en iyi şekilde önce dilimlenip sonra dilimlenmiş pasta gibi birleştirilip COOK® Buzdolabı Poşeti ‘ne yerleştirilerek dondurulur. Dilimlenmiş ekmek dondurmadan önce Pişirme Kağıdı ya da Alüminyum Folyo ile ayrılırsa tek tek çıkartılabilir. Çözdürmeden bahsederken: Tost ekmeği doğrudan dondurucudan çıkartılıp tost makinasına konabilir. Ekmek ve çörekler kısa bir süre çözdürüldükten sonra fırında yaklaşık 5 dakika ısıtıldıktan sonra gevrek hale getirilir. Pasta karışımını ya da dolguyu kullanmadan önce en iyisi onları oda sıcaklığında çözdürmektir.

 

Süt / Süt ürünleri

Yağlı süt ürünleri ve birçok tür peynir dondurmak için uygundur. Bir süt ürününde fazla yağ olması ve peynirde daha az nem olması dondurması için daha iyidir. Örneğin krema ve maskarpon için. Buna karşılık krem peynir, yumuşak peynir ve küflü peynir dondurulduktan sonra genellikle peltemsi olur. Önceden rendelendiyse, parmesan ya da pecorino gibi sert peynirler porsiyonlara ayrılarak dondurulabilir. Dilimlenmiş peynir eğer dondurulmadan önce dilimlenip dilimler COOK® Pişirme Kağıdı ya da Alüminyum Folyoyla ayrılırsa ve sonrasında Buzdolabı Poşeti ‘ne konursa dilimler ayrı ayrı çıkartılabilir.

 

Dondurulması uygun olmayan gıdalar

Her şey dondurulduğunda taze kalmaz ya da gelişmez. Bazı gıdaların dondurulması uygun değildir. Bunlar marul, kavun, salatalık ve domates gibi yüksek su içeriği olan ürünleri içerir. Üzüm de uygun değildir (peltemsi hale gelir) ya da kabuğu içindeki muz. Çiğ yumurta dondurucuda çatlayacağından dondurulamaz. Yine de eğer beyazı ile sarısı ayrılırsa ayrı ayrı dondurulabilir. Süt, ekşi krema, krema, yoğurt ya da ricotta gibi günlük ürünler tazeyken en iyi haldedir. Çözdürüldüklerinde pütürlü ya da topaklanmış hale gelir. Buzdolabında sulanmış ve katı hale geleceğinden tereyağ ve mereng de dondurma için uygun değildir.

 

Çözdürme

Gıdalar mümkün olan en hassas şekilde çözdürülmelidir. Dondurma mikroorganizmaların gelişmesini durdurur. Çözdürmede mikroorganizmalar sıcaklık yükseldikçe katlanabilir. Buzdolabında ya da buhar makinesinde ne kadar hassas çözdürürseniz o kadar iyi sonuç alırsınız. Her ürünü çözdürmek için uygun yerler vardır. 5 C°’de buzdolabında: et, tavuk ve ekmek. 20 C° ila 30 °’de fırın ya da mutfakta: Kremalı pasta, pirzola ve biftek gibi hassas gıdalar. Çözdürme ayarında (imalatçının talimatlarına bakın) mikrodalgada: et, tavuk, pişmiş gıdalar ve meyveler. Buhar makinasında 50 C°’de: et ve günlük ürünler. Daha büyük gıdalar eğer alüminyum tepsi ya da çelik tavaya yerleştirilirse daha hızlı çözdürülür. Metal ısı iletir ve daha geniş yüzey alanı ürünü etkilemek için ortam havasına izin verir. Daha küçük ürünler bir COOK® Kilitli Poşette soğuk suya yatırılarak çözdürülebilir. Önce havayı poşetten boşaltın sonra tamamen kapatın. Önemli: Et, balık ve tavuktan çıkan çözdürülmüş sıvı hemen atılmalıdır. Pişirilmiş gıdaların haricinde çözdürülmüş gıdalar hızlıca kullanılmalı ve tekrar dondurulmamalıdır.

Don yanığı nedir?

Eğer dondurulmuş gıdalarınız havayla temas ederse ya da sıcaklıkta dalgalanmalar olursa donmuş gıdalarınız oldukları yerde kuruyabilir. Yüksek su içerikli gıdalar genellikle buna daha yatkındır. Don yanığı gıdaların bazı bölümlerinde beyazdan grimsi kahveye görünen renk kayıplarının olması olarak belirtilir. Renk kayıpları yanık alanlar gibi görünür. Bu süreç bu sebeple dondurucu yanığı olarak adlandırılır.

Don yanığının hangi etkileri vardır?

Dondurucu yanığı olan gıdalar çürümüş ya da sağlığınıza zararlı değildir. Yine de, piştiğinde gıdanın dayanıklılığını ve kokusunu değiştirir. Su kaybı proteinlerin denatürasyonuna, yağların ve diğer maddelerin oksitlenmesine sebep olur. Bu gıdaların sindirilebilirliğini, yenilebilirliğini ve kokusunu etkiler.

Don yanığından nasıl sakınılır?

COOK® Buzdolabı Poşeti ya da COOK® Kilitli Poşet gibi sıkı oturan ve buhar geçirmez, sıkı malzemeler kullanın. Gıdaları mümkün olduğunca düz paketleyin. Havayı elinizle dışarı çıkartın ve poşeti mümkün olduğunca havasız bir şekilde kapatın. Bu özellikle kilidi olan poşetlerle kolaydır, kilidi olmayan poşetler için dondurucu klipsleri idealdir. Gıdaların taşınması gerektiğinde taşıma süresinin kısa olmasına ve taşıma için uygun bölmeler (örneğin soğuk poşetler) olduğundan emin olmaya çalışın. Sıcaklık dalgalanmalarından kaçınmak için buzluğu mümkün olan en kısa sürede açık tutun. Gıdaları -18 C°’ye ulaşabilen buzlukta dondurun. Diğer cihazlar ya da dondurucu bölmeleri yalnızca zaten dondurulmuş olan gıdaların kısa ya da orta vadede saklanmasına uygundur.

Maksimum Saklama Süreleri
ÜRÜNLER BUZDOLABINDA DERİN DONDURUCUDA
Hazır Yemekler 2-3 gün 2-3 ay
Balık Yağlı / yağsız 1-2 gün 2-3 ay/3 ay
Et, Tavuk (Bütün ve Parçalı) 2-3 gün 3 ay
Salam, Jambon, Sosis 2-3 gün 3 ay
Sebze, Patates Ürünleri 2-3 gün 3 ay
Kıyma 1-2 gün 1 ay
Meyve, Meyve Konsantreleri 2-3 gün 3 ay
Dondurma (Çeşidine Göre) 4 saat 1-2 ay
Yufka, Ekmek 2-3 gün 2-3 ay
Yukarıdaki değerler AB standartlarından alınmıştır.

Genel olarak

Karanlık ve iyi havalandırılmış olduğu sürece bir kiler ya da ambar iyi birer saklama ürünleridir. Kuru ürünler en fazla %70 nem ve 15 – 20 C° sıcaklıkta saklanmalıdır. Genel dizilimi düzgün tutmak için ürün gruplarını bir arada tutmak ve onları bölmelerde düzenlemek gerekir. Örneğin pirinç ve makarnayı aynı bölmede tutun, konserve gıdaları başka bir bölmede tutun. Cam kavanozdaki gıdaları güneş ışığından korumak önemlidir. Daha yeni ürünlerin arkada ya da rafın altında tutulduğundan emin olun, böylece daha eski ürünler önce kullanılmış olur. Açılmış folyo ya da karton paketler tercihen birçok COOK® poşetinde hava geçirmeyecek şekilde saklanabilir.

 

Son kullanma tarihi

Şeker dışında bütün kuru ürünlerin dikkat etmeniz gereken bir son kullanma tarihi vardır. Son kullanma tarihi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ürün hakkındaki tüm bilgileri tek seferde görebilmek için COOK® poşetlerinin üzerindeki etiketleme alanını kullanın. Kolay görülebilir bu etiketleme alanının üzerine içindekileri, miktarı, saklama tarihini ve son kullanma tarihini yazabilirsiniz. Bunun için özel bir kaleme ihtiyacınız yok, tükenmez kalem kullanabilirsiniz. Paketin üzerindeki son kullanma tarihi bazen gıdanızın en iyi koşullara sahip olması için yeterli değildir. Eğer gıdaya küf ya da böcek bulaşmışsa o gıda hemen atılmalıdır. Sonrasında raf ya da çekmeceyi tümüyle temizlemeyi unutmayın. Aynısını paket genişlediğinde ya da kavanozun kapağı tamamen kapanmadığında da uygulayın. İçindekiler yenmemelidir.

 

Belli gıdalar için önemli bilgiler

Bir sonraki güveci yapacağınız zamana kadar muskat ya da defneyapraklarını nerede saklamalısınız? Doğranmamış baharatlar ya da kapalı baharat paketleri COOK® Kilitli Poşetlerine mükemmel biçimde sığacaktır; sadece her tür paketlenecek gıdayı poşetlere koyun, tükenmez kalemle etikete ismi yazın ve bir kutu ya da kapta saklayın.

Bisküvi ve kurabiyelerin nasıl sarılması gerektiğiyle ilgili farklılıklar vardır: Özellikle fındıklı olan gevrek bisküviler COOK® Alüminyum Folyo ‘ya sarıldığında gevrek ve lezzetli kalacaktır. Makaronlar ve diğer yumuşak kurabiyeler COOK® Streç Film’e sarıldığında kıvamını en iyi şekilde koruyacaktır. Günlük kullanılan ama buzdolabında saklanmayan gıdaların da iyi saklanması gerekmektedir. Örneğin, taze kesilmiş ekmek COOK® Buzdolabı Poşetlerinde saklandığında daha uzun süre taze kalır. Soğan ve sarımsak kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bunlar buzdolabının sebze çekmecesinde ya da COOK® Meyve ve Sebze Poşetlerinde saklanabilir. Un, mısır gevreği gibi gıdaların da kuru yerde saklanması oldukça önemlidir. Bizim ipucumuz: Küçük Kilitli Kapanabilir Poşetleri işlenmemiş tuz ile doldurun, ince iğneyle poşete delikler açın ve raftaki ya da dolaptaki bu tür gıdaların yanına koyun. Bu şekilde havadaki nemi alacaktır.

Genel olarak

İyi saklama alışverişe çıktığınız zaman başlar. Malzemeleri eve gelinceye kadar soğuk tutmalısınız. Sıcak havalarda hassas gıdaları taşımak için soğutma poşeti kullanılmalıdır. Buzdolabında, paketleme ve kaplama önemlidir. Uygun COOK® ürünlerini kullanarak yiyeceklerini kurumaktan ya da koku veya mikropların taşınmasından korur ve raf ömürlerini uzatırsınız. Gıdalar için saklama süresi ne kadar tazelikte saklamaya başladığınıza, saklama sıcaklığına ve nemine ve paketleme türüne göre değişir.

Buzdolabları

Soğuk hava yukarıdan geldiğinden ve buzdolabının en altındaki soğutulmayan bölümden sıcak hava yükseldiğinden buzdolabınızın farklı soğuklukta bölgeleri vardır. Bunlar farklı türdeki ürünleri saklamak için uygundur. Nerede saklarsanız saklayın, yiyecekler birbirine çok yakın paketlenmemelidir. Buzdolabınızın içindeki hava iyi sirküle olabilecek şekilde ve hava da yeterli soğuklukta olmalıdır. Yeni gıda arkada saklanmalıdır ve buzdolabının arka duvarıyla temas etmemelidir. Uygun COOK® ürünlerini kullanarak saklama yiyeceklerini kurumaktan ya da koku veya mikropların taşınmasından korur ve raf ömürlerini uzatırsınız. Böylece tüm gıdalar saklamadan önce iyice paketlenmiş olmalıdır. Statik, dinamik ya da faklı bölgelerle: Farklı buzdolaplarının farklı soğutma kapasiteleri vardır.

Geleneksel buzdolabları statik soğutma yapar. Bu şu demektir, bu soğuk bölgeler 0 C° ve yaklaşık 10 C° arasında hazırlanmıştır.

BÖLME SICAKLIK GIDA
En yüksek bölme 8 – 10 °C Dayanıklı gıda, pişmiş gıda (önce soğutun), açılmış paketler, peynir, tütsülenmiş gıda
Merkez Bölme Takribi 5 °C Yoğurt, krema, lor peyniri, krem peynir gibi günlük ürünler.
Cam bölme / sebze soğutucunun üstündeki bölme 0 – 2/3 °C Kolayca bozulabilen gıdalar, kıyma, soğuk et, biftek, balık gibi. Genelde balık, soğuk et, et ürünleri ve et gibi gıdaların üzeri kapatılmalıdır, böylece mikroorganizmalar üreyemez.
Kapı 7 – 10 °C Süt, içecekler, tereyağ, ketçap, yumurta, soslar.
Sebze Soğutucusu 5 – 8 °C Meyveler ve sebzeler. Düşük sıcaklığa duyarlı muz ve ananas gibi tropikal meyveler ve domates buzdolabında saklanmamalıdır.

Genel olarak

Mümkün olan en iyi soğutma zinciri ve hatta buz kristalleri oluşturmak gıdaları dondurmada önemlidir. Gıdalar COOK® poşetinde ne kadar hızlı dondurulursa o kadar iyidir. Çözdürdüğünüzdeki avantajları ise şu şekildedir: Gıdalar dayanıklılıklarını devam ettirir, ürün sadece az bir miktar nemini kaybeder ve hücrelerden sızan nem yeniden emilebilir. Çünkü gıdaların en temel bileşeni içinde tuz, protein, karbonhidrat vb. çözündüğü sudur. Dondururken önce hücreler arasındaki alandaki nem donar, daha hızlı olduğunda eşit miktarda buz kristali oluşur ve daha az hücre zarar görür.

Gıdalar küçük porsiyonlar halinde mümkün olduğunca düz ve hızlı bir şekilde dondurulmalıdır. COOK® ürünleri yiyeceklerin mükemmel bir şekilde dondurulması için en iyi koşulları yaratır. COOK® poşetlerinin gıda bilgileri ve tarihi ile etiketlemesi onların mükemmel şekilde dondurulabileceği anlamına gelir. En iyi sonuç için dondurucunuzun kapasitesini aşmayın. Ürününüzün kullanma kılavuzunda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

 

Et

Eti dondururken dondurulmuş etteki yağ içeriğinin çözdürüldüğünde hala oksijen ile tepkime vereceğini ve yeniden bakteri oluşturacağını bilmek önemlidir. Raf ömrü diğer unsurlarla arasındaki yağ içeriğine ve ne kadar küçük porsiyonlarda olduğuna bağlıdır. Şnitzel gibi etlerin ayrı porsiyonlarını çıkarmak için ayrı ayrı dondurulması gerekir. Pişmiş ya da çiğ sosis veya salam dilimler halinde ya da küp küp COOK® Buzdolabı Poşetlerinde mükemmel bir şekilde dondurulabilir. Ayrı porsiyonları sandviç ya da pişirme kâğıtları ile ayırmak iyi bir fikirdir. Daha sonra, kolayca kısa bir süre için çözdürülür ya da çorbaya, güvece veya pizzaya doğrudan dondurucudan eklenebilir. Tavuk ya da büyük parçalar halindeki etler pişirilmeden önce çözdürülmelidir.

 

Balık

Balık için: Daha ince oldukça COOK® Buzdolabı Poşeti içinde daha iyi dondurulabilir. Balık dondurulmadan önce filetolanmalı, temizlenmeli ve yemeye hazır olmalıdır. Taze balık eğer dondurulmadan önce buzlu suya batırılırsa, streç filme sarılırsa ve sonrasında COOK® Buzdolabı Poşetinde dondurulursa dondurucuda daha uzun süre taze kalır. Tütsülenmiş balık dondurulmk için idealdir: basitçe poşetten çıkartın ve oda sıcaklığında çözdürün.

 

Sebzeler

Sebzelerin türü ve hasat zamanı taze sebzelerin ne zaman dondurulacağı için önemlidir. Hasattan COOK® Buzdolabı Poşeti ‘ne kadarki süre çok uzun olmamalıdır. Dondurmadan önce haşlamak ya da haşlamamak? Kaynayan suya kısa bir süre tutmak ve sonrasında soğuk suya daldırma sebzelerin rengini, tadını ve kalitesini etkileyebilir. Daha sonra pişirme zamanı kısalacağından tarifte verilen pişirme süresi yeniden ayarlanmalıdır. Bu aynı zamanda COOK® Kilitli Poşette dondurduğunuz taze otların (sapsız) pişirilmesinde zaman kazandırır. Kolayca pişirmek için dondurulmuş otları birlikte ovalayın ve COOK® poşetinden doğrudan çıkartarak kullanın.

 

Meyveler

İyi meyveler dondurucuda mutludur. Örneğin, elmaların ve armutların dilimlenmiş halde mükemmel bir şekilde dondurulabileceğini biliyor muydunuz? Buzdolabı Poşetinde dondurmadan önce kısa bir süre onları haşlayın ve dondurduğunuzda yüzeyinin buz tutmaması için kurulayabilirsiniz. Sonra basitçe onları Buzdolabı Poşetinden çıkartın ve ihtiyacınız olduğunda komposto, puding ya da sos yapmak için donuk halde kullanın.

 

Pişirilmiş ürünler

Tatlı ya da ekşi, dilimlenmiş ya da bütün: Pişirilmiş ürünleri dondururken ve çözdürürken düşünülmesi gereken birkaç şey vardır. Kremalı pastalar en iyi şekilde önce dilimlenip sonra dilimlenmiş pasta gibi birleştirilip COOK® Buzdolabı Poşeti ‘ne yerleştirilerek dondurulur. Dilimlenmiş ekmek dondurmadan önce Pişirme Kağıdı ya da Alüminyum Folyo ile ayrılırsa tek tek çıkartılabilir. Çözdürmeden bahsederken: Tost ekmeği doğrudan dondurucudan çıkartılıp tost makinasına konabilir. Ekmek ve çörekler kısa bir süre çözdürüldükten sonra fırında yaklaşık 5 dakika ısıtıldıktan sonra gevrek hale getirilir. Pasta karışımını ya da dolguyu kullanmadan önce en iyisi onları oda sıcaklığında çözdürmektir.

 

Süt / Süt ürünleri

Yağlı süt ürünleri ve birçok tür peynir dondurmak için uygundur. Bir süt ürününde fazla yağ olması ve peynirde daha az nem olması dondurması için daha iyidir. Örneğin krema ve maskarpon için. Buna karşılık krem peynir, yumuşak peynir ve küflü peynir dondurulduktan sonra genellikle peltemsi olur. Önceden rendelendiyse, parmesan ya da pecorino gibi sert peynirler porsiyonlara ayrılarak dondurulabilir. Dilimlenmiş peynir eğer dondurulmadan önce dilimlenip dilimler COOK® Pişirme Kağıdı ya da Alüminyum Folyoyla ayrılırsa ve sonrasında Buzdolabı Poşeti ‘ne konursa dilimler ayrı ayrı çıkartılabilir.

 

Dondurulması uygun olmayan gıdalar

Her şey dondurulduğunda taze kalmaz ya da gelişmez. Bazı gıdaların dondurulması uygun değildir. Bunlar marul, kavun, salatalık ve domates gibi yüksek su içeriği olan ürünleri içerir. Üzüm de uygun değildir (peltemsi hale gelir) ya da kabuğu içindeki muz. Çiğ yumurta dondurucuda çatlayacağından dondurulamaz. Yine de eğer beyazı ile sarısı ayrılırsa ayrı ayrı dondurulabilir. Süt, ekşi krema, krema, yoğurt ya da ricotta gibi günlük ürünler tazeyken en iyi haldedir. Çözdürüldüklerinde pütürlü ya da topaklanmış hale gelir. Buzdolabında sulanmış ve katı hale geleceğinden tereyağ ve mereng de dondurma için uygun değildir.

 

Çözdürme

Gıdalar mümkün olan en hassas şekilde çözdürülmelidir. Dondurma mikroorganizmaların gelişmesini durdurur. Çözdürmede mikroorganizmalar sıcaklık yükseldikçe katlanabilir. Buzdolabında ya da buhar makinesinde ne kadar hassas çözdürürseniz o kadar iyi sonuç alırsınız. Her ürünü çözdürmek için uygun yerler vardır. 5 C°’de buzdolabında: et, tavuk ve ekmek. 20 C° ila 30 °’de fırın ya da mutfakta: Kremalı pasta, pirzola ve biftek gibi hassas gıdalar. Çözdürme ayarında (imalatçının talimatlarına bakın) mikrodalgada: et, tavuk, pişmiş gıdalar ve meyveler. Buhar makinasında 50 C°’de: et ve günlük ürünler. Daha büyük gıdalar eğer alüminyum tepsi ya da çelik tavaya yerleştirilirse daha hızlı çözdürülür. Metal ısı iletir ve daha geniş yüzey alanı ürünü etkilemek için ortam havasına izin verir. Daha küçük ürünler bir COOK® Kilitli Poşette soğuk suya yatırılarak çözdürülebilir. Önce havayı poşetten boşaltın sonra tamamen kapatın. Önemli: Et, balık ve tavuktan çıkan çözdürülmüş sıvı hemen atılmalıdır. Pişirilmiş gıdaların haricinde çözdürülmüş gıdalar hızlıca kullanılmalı ve tekrar dondurulmamalıdır.

Don yanığı nedir?

Eğer dondurulmuş gıdalarınız havayla temas ederse ya da sıcaklıkta dalgalanmalar olursa donmuş gıdalarınız oldukları yerde kuruyabilir. Yüksek su içerikli gıdalar genellikle buna daha yatkındır. Don yanığı gıdaların bazı bölümlerinde beyazdan grimsi kahveye görünen renk kayıplarının olması olarak belirtilir. Renk kayıpları yanık alanlar gibi görünür. Bu süreç bu sebeple dondurucu yanığı olarak adlandırılır.

Don yanığının hangi etkileri vardır?

Dondurucu yanığı olan gıdalar çürümüş ya da sağlığınıza zararlı değildir. Yine de, piştiğinde gıdanın dayanıklılığını ve kokusunu değiştirir. Su kaybı proteinlerin denatürasyonuna, yağların ve diğer maddelerin oksitlenmesine sebep olur. Bu gıdaların sindirilebilirliğini, yenilebilirliğini ve kokusunu etkiler.

Don yanığından nasıl sakınılır?

COOK® Buzdolabı Poşeti ya da COOK® Kilitli Poşet gibi sıkı oturan ve buhar geçirmez, sıkı malzemeler kullanın. Gıdaları mümkün olduğunca düz paketleyin. Havayı elinizle dışarı çıkartın ve poşeti mümkün olduğunca havasız bir şekilde kapatın. Bu özellikle kilidi olan poşetlerle kolaydır, kilidi olmayan poşetler için dondurucu klipsleri idealdir. Gıdaların taşınması gerektiğinde taşıma süresinin kısa olmasına ve taşıma için uygun bölmeler (örneğin soğuk poşetler) olduğundan emin olmaya çalışın. Sıcaklık dalgalanmalarından kaçınmak için buzluğu mümkün olan en kısa sürede açık tutun. Gıdaları -18 C°’ye ulaşabilen buzlukta dondurun. Diğer cihazlar ya da dondurucu bölmeleri yalnızca zaten dondurulmuş olan gıdaların kısa ya da orta vadede saklanmasına uygundur.

COOK Mutfağından Pişirme Önerileri

Buzdolabı Poşeti Çeşitleri

COOK Kilitli Buzdolabı Poşeti

COOK Kilitli Buzdolabı Poşeti’nin fermuarlı sistemi sayesinde her türlü gıdanızı, daha sonra kullanmak üzere hava almadan daha uzun süre buzdolabında veya dondurucuda saklayabilirsiniz.

COOK Normal Buzdolabı Poşeti

Her türlü gıdanızı daha sonra kullanmak üzere buzdolabında veya dondurucuda saklayın. Gıdalarınızın düşük sıcaklıkta kurumasını önleyen standart buzdolabı poşetleri pratik ve sağlıklı kullanım için Küçük, Orta ve Büyük seçenekleriyle…



Diğer COOK Saklama Grubu Ürünleri